Blommor

Brudbuketten är enligt somliga brudens viktigaste accessoar och bruket av handburna brudbuketter går tillbaka till mitten av 1800-talet. Innan dess var det vanligt att bruden hade en liten bukett fastsatt på själva klänningen vid ceremonin. Traditionellt sett är det brudgummen som ger en vacker bukett som gåva till bruden inför bröllopet. Buketten speglar då de förhoppningar som mannen har inför äktenskapet. Detta stora ansvar vågar inte Mattias ta på sig, även om jag tror att han skulle välja rätt blommor och så. Jag har tänkt göra alla blommor till bröllopet själv. Tycker det är väldigt kul att binda buketter och greja med bordsdekorationer, så när Mattias övertygade mig om att jag inte skulle hinna baka min bröllopstårta själv passade jag på att lägga in veto om att i alla fall få göra brudbuketten! Malin kommer troligtvis göra sin egen tärnbukett, hon är också duktig på det här med blommor. Sen får vi väl hjälpas åt med corsagerna till Mattias och Johan. Bordsdekorationerna kommer jag nog få mycket hjälp med när vi dukar dagen innan bröllopet, men jag kommer ju i alla fall få göra ett bord, som de andra får använda som mall till resten av borden...

Min favoritblomma är helt klart gerberan. Den ser ut som en blomma, luktar som en blomma och finns i alla möjliga färger! Dessutom påminner den mycket om ringblommorna som växer på Rockys grav (min gamla häst), fast utan allt klet och tråkiga stjälkar. I nuläget är jag inte helt hundra på att det blir gerbera vi kör på, lillkusinen germini är också en god kandidat! Ett alternativ är att ha den stora gerberan i brudbuketten och germinin till tärnbukett, corsager och dekorationer?

Gerbera brudbukett

På en stark andraplacering kommer liljekonvaljen, detta är en ärvd favoritblomma som betydde väldigt mycket för min mormor och som betyder mycket för min mamma. Tror att det har att göra med att den blommar till mors dag och att det är ett starkt önskemål (=krav) att en bukett med dessa vita små ploppar ska stå i en vas på frukostbrickan.

Liljekonvalj brudbukett

När det kommer till grönt är det murgrönan som står högst i kurs, har alltid älskat de mörkgröna bladen som täcker marken och klättrar uppför tallarna hos morfar. Då jag skulle göra handbuketter till begravningen upptäckte jag att det var svårt att få ut fina rankor ur den tätvuxna mattan på Tallbacken, har jag tur lyckas jag hitta en enda tjock och fin som jag kan ha till brudbuketten i alla fall. Men som tur är har jag en mer glesväxt variant hemma på förrådsgaveln. Det blir till att slakta den till bordsdekorationerna!

Murgröna

Eftersom jag redan hade ett par givna favoriter föll det sig naturligt att använda dessa tre växter till brudbukett och bordsdekorationer. Som tur är finns gerbera att köpa hela året, och går ju dessutom att få i nästan vilken nyans som helst. Vi har också lyckats pricka in bröllopet om inte mitt i, så i alla fall i slutet av liljekonvaljens blomningsperiod.
Lämpligt nog har vi blomkunskaper i släkten, i form av Mattias moster som arbetar på en blomsteraffär i Ljungby. Av henne fick vi tipset att lägga till nejlikor, de finns i en fantastiskt härlig limegrön färg som passar vårt färgtema perfekt!

Nejlika lime

Annelie har också hjälpt oss med inspiration till bordsdekorationerna, det blir en lustig liten kreation bestående av hönsnät och limefrukter som kommer pryda varje bord. Annorlunda och lite tufft! Vi har ju använt stål- och silvertråd till både servettringar, ljusstakar och inbjudningskort, så det känns bra att få med ett rustikt och avskalat hönsnät på borden också! :)
Förutom gerberan (eller germinin), liljekonvaljen, murgrönan och nejlikan blir det lite extra limegrönt i form av krysantemum, jag gillar verkligen de tåliga hårda bollarna som lyser så fint. Tror inte att denna lilla blomma kommer få plats i brudbuketten men till bordsdekorationerna passar den väldigt bra.

Krysantemum

Den 28 april kom jag och mamma äntligen underfund med hur vi skulle ha bordsdekorationerna, såhär lät det då:

28 april 2010 Bordsdekorationer!

Äntligen känns det som om vi har fått rätsida på saker och ting igen... Efter flera veckors oengagemang vad gäller bröllopsprat och pyssel har vi nu börjat på koll på hur vi ligger till. I helgen pratade vi med släktens florist, Mattias moster Annelie, vi fick då många fina tips på hur vi ska ha det med bordsdekorationerna och hur min brudbukett ska utformas. Sedan dök min mamma och syster upp i måndags för att hjälpa mig med presentpåsarna som ska placeras ut på borden, 27 stycken är nu ihoplimmade och väntar på ytterligare dekoration. Fick också hjälp att bestämma exakt hur bordsdekorationerna ska se ut, hur många blommor jag behöver köpa, samt hur många ljusstakar som ska tillverkas. Det är så skönt när någon talar om för mig hur jag ska göra, får ju världens beslutsångest av alla alternativ. Det är många som säger till mig att "det blir väl bra" och "det ordnar sig", och det vet jag att det gör, men till syvende och sist måste någon bestämma hur allt ska göras och hur det ska ordnas. Skönt att ha en mamma som kan kliva in och peka lite med hela handen... ;)
Såååå.... Nu blir det en dekoration på varje bord bestående av:

 • Hönsnät 1.30x0.10
 • Plaströr i floratejp 3 st
 • Murgröna 2 st
 • Gerbera (el germini) 2 st
 • Nejlika 4 st
 • Plastgräs 5 st
 • Krysantemum 5 st
 • Gröna-bär-som-jag-inte-kommer-på-vad-de-heter 5 kvistar
 • Limefrukt 1.5 st
 • Vaser 2 st
 • Liljekonvaljbuketter 2 st

Visst låter det fint? ;)

Nu blir det inga plaströr, istället ska vi hyra lite finare glasrör. "Gröna-bär-som-jag-inte-kommer-på-vad-de-heter" är i själva verket hypericumbär. Och de där vaserna blir istället champagneglas. Det fanns inte så många vaser i festlokalen, jag hade ingen lust att köpa en massa små glasvaser till detta, och så tror vi att det blir lite fräckt att ha liljekonvaljbuketterna i champagneglas.

Gröna hypericumbär

Den 8 maj fick jag beställt blommorna på Stamnareds handelsträdgård, och jag kom riktigt billigt undan. Känns väldigt roligt att jag köpa precis så många blommor som jag vill ha, utan att behöva göra avkall pga ekonomin. Nu ska jag bara köpa grejer att binda buketterna med och hålla tummarna att liljekonvaljen blommar för fullt den 4 juni när mamma och Hanna ska ut och plocka!