Skrock

Sånt här tror man ju på om man vill, men det skadar nog inte att vara lite aktsam... Här kommer lite samlade skockfulla påståenden:

Före bröllopet

Prövar man andras vigselringar blir man aldrig gift. - Tror vi inte på. Det har vi gjort och vi tror vi blir gifta ändå.
Provar man en brudkrona för skojs skull blir man aldrig gift. - Samma sak här, been there, done that. Mamma Janets virkade brudkrona var ett begärligt föremål som döttrarna inte fick leka med, men prova någon gång ibland.
Den som syr sin brudklänning kommer spilla lika många tårar som hon syr stygn i klänningen. - En gång hade jag en tanke om att sy min brudklänning. Tur att man inte gav sig på det då... Hade kunnat gå illa!

Under bröllopet

Bröllop som ingås mellan sista skörd och första sådd blir lyckliga och varar länge. - Hmmm, någon som vet när man sår? Hemma har vi sått både morötter och ringblomma vid det här laget, räknas det?
Bra dagar för bröllop är tisdag, torsdag och lördag. - Yes!
Dubbelbröllop ska man akta sig för, ett av äktenskapen blir alltid olyckligt. - Skulle aldrig få för oss att ha dubbelbröllop. Den 5 juni ska alla blickar vila på oss, tänk om man skulle delat uppmärksamheten med någon annan? ;)
Brudparet ska stå så nära varandra som möjligt under vigseln om de vill ha ett lyckligt äktenskap. -  Det kan vi ordna.
Om den färdigklädda bruden ser sin brudgum innan han ser henne blir äktenskapet lyckligt. - Jag får tjuvkika genom portarna innan jag kliver in i kyrkan helt enkelt.
Den som har sin högra fot fram den andres vid vigseln blir den rådande i äktenskapet. - Ojojoj, denna ska jag vinna.
Den som svarar "ja" högst blir den bestämmande. - Kan bli ganska komiskt om man ska överrösta varandra. Folk som inte känner till skrocket kommer ju undra vad vi håller på med...
Om hästarna gnäggar och är oroliga under bröllopsfärden, bådar detta olycka för brudparet. - Om man kör bil då? Gnäggande kanske motsvarar motorstrul eller punka. Mattias får kolla bilen ordentligt innan helt enkelt.
Om den första person som brudparet möter när de går ut från kyrkan är en man blir det första barnet en pojk. Är det istället en kvinna blir barnet en flicka. - Haha, tänk om det är en hund.
Smyckas bröllopsbordet med vackra blommor blir barnen vackra. - Vilken blomma är väl vackrare än gerberan?
Som skydd mot farligheter ska mannen bära sin brud över tröskeln till hemmet. - Dags för Mattias att börja träna. Jag har ju redan bantat, men får nog göra en ansträngning till.

Klädsel

Det mest kända skrocket är ju helt klart:
Att bruden ska ha något gammalt för att påminna om det som varit, något nytt som symbol för det nya hon kliver in i, något lånat för att behålla vänner och något blått som symbol för framtidshoppet. - Detta är väl det enda skrocket som jag verkligen tänkt på, och det är fixat i och med mitt halsband. Allt i ett kan man säga!
Regn och snö i brudkrokan varslar om rikedom. Regn kan också varsla om tårar. - Skönt att man kan välja vad man vill att det ska varsla om, vi har ju beställt sol så vi tar det sistnämnda. Men, nu har jag ju ingen krona så det spelar nog ingen roll vad det blir...
Ju mer sönderriven brudslöjan blir vid bröllopet, ju lyckligare äktenskap. - Om man inte har slöja då?
Om bruden har för trånga skor blir det trångt i äktenskapet, och om hennes kängsnören lossnar blir maken otrogen. - Mina skor passar perfekt och några kängor har jag inte tänkt ha. Är det verkligen någon som gifter sig i kängor??
Bruden ska ha en silverslant i skon under vigseln. Då kommer pengar alltid att finnas. Och för säkerhets skull är det bra att ha en silverslant i vardera strumpan. Det medför lycka och rikedom. - Det där med silverslanten i skon kan vi ordna, men jag får nog silvertejpa fast den om den inte ska ramla ut vid tån. Som tur är har Mattias ett par silverpengar liggandes, som han ärvt av sin farfar. Men jag tänkte inte ha några strumpor, så vi blir nog bara sådär halvrika då.
Den som först får se den andre maken färdigklädd till vigseln, skall få makten i äktenskapet. Likaså bör brudgummen se bruden i sin klädsel för första gången när hon kommer till kyrkan. - Innan betydde det ju lycka om bruden såg brudgummen först, så det är väl bäst att vi gör så! Och det där sista om att Mattias inte får se mig innan kyrkan är ju redan ordnat, han vägrar ju ens lyssna på prat om mina kläder...

Ringarna

Trånga ringar betyder att det blir trångt i äktenskapet (=maken blir otrogen). Är ringarna för stora förebådar detta att förbindelsen snart kommer att upplösas. - Vi får se till att prova dem ordentligt när vi hämtar dem hos Ahrenbeck för att vara på den säkra sidan.
Glömmer brudgummen ringen blir det ett stormigt äktenskap. - Tro fan det.
Tappar man ringen strax efter vigseln, bådar detta ett olyckligt äktenskap. - Återigen, är det så konstigt?