Maten och drickat

Allt vad gäller mat och dricka har vi med varm hand lämnat över till mina kära föräldrar. De gjorde ett utmärkt jobb på min syster Hannas bröllop och jag är övertygad om att de kommer lyckas lika bra med mitt. Eller ja, ALLT ansvar har vi inte överlämnat, vi ska fixa snittar och dessert själva, och Mattias syster Jojjo har bakat 90 kanelbullar till eftermiddagsfikat!

Eftermiddagsfikat/Tårtan

Direkt efter vigseln åker gästerna med bussen till en närliggande rastplats där kanelbullar, kaffe och saft står uppdukat. Anledningen till att vi valt att göra på detta viset är att varken jag eller mamma kan tänka sig att vänta ända till tårtan på kvällen att få i sig lite kaffe! När vi fotats vid kyrkan kommer vi dyka upp och då är det dags för tårta. Idén om detta kom från vår tårtleverantör Sylvi, såhär skrev vi om det i dagboken:

11 april 2010 Tårtprovning

Igår var vi hos Sylvi i Tvååker och beställde vår bröllopstårta. När vi kom dit blev vi hänvisade till ett inglasat lusthus på tomten, där vi fick sätta oss ner och bläddra igenom flera album med foton på de tårtor hon gjort. Det var allt från skidbackar med ett brudpar som vurpat till kobbar och öar på ett blått hav. Det fanns höga tårtor, låga tårtor, hjärtformade tårtor, tårtor med levande blommor, tårtor med sockerblommor och ringar och hjärtan och levande blommor. Ganska snart märkte vi vad vi tyckte om, det fick inte vara för pråligt eller för tråkigt. Det skulle kännas personligt men inte vara för mycket.

Mattias väljer tårta

Mattias är ju mån om att våra gäster inte ska veta precis allt om vårt bröllop, utan vill att det ska komma lite överaskningar även för de som är väldigt insatta. Hur bröllopstårtan ska smaka och se ut är en sådan sak, men jag får i alla fall berätta att den inte kommer vara vit, att den har en fräsch och somrig smak och att den har en ganska personlig utsmyckning som förhoppningsvis gör att en eller två av våra gäster drar på smilbanden. Jag vill gärna ha färska blommor som dekoration så det kommer det bli, men liljekonvalj vägrar Sylvi sätta i närheten av tårtan. Det är nämligen väldigt giftigt, det räcker att man får i sig en liten blomma för att man ska bli skitdålig. Men lite murgröna och gerbera kunde jag få ha med på ett hörn, det skadar inte att få i sig lite av de växterna!

Emma och Silvi

Det kändes väldigt bra när vi kom från Sylvi, för vi kunde välja tårtan precis så som vi ville ha den utan att behöva kompromissa. Det har vi behövt göra med mycket annat under planeringens gång, det bästa alternativet har oftast varit alldeles för dyrt. Men när det kom till tårtan var vi överens om att vi skulle ha Sylvi eftersom hon är bäst. När vi sen kunde sitta där och välja precis de smaker och den dekoration vi ville ha så var det en riktigt riktigt lyxig känsla. Ändå blev det inte skitdyrt, Sylvis tårtor är trots sin populäritet väldigt prisvärda.

Emma och Silvi

Sylvi kom med en mycket bra idé vad gäller serveringen av tårtan. Vi hade själva funderat över hur vi skulle göra med desserten och tårtan och gottebordet och baren, det känns som om det kommer bli en himla massa ätande och drickande där frampå kvällen. En tanke vi hade då var att ta bort desserten och bara ha kaffe och tårta, men eftersom jag tränat på desserten 3-4 gånger har vi ingen lust att utesluta den. När vi nämnde för Sylvi att vi tänkte ha kaffepaus direkt efter vigseln kom hon med det utmärkta förslaget att servera tårtan då! När man tänker efter är det ett självklart alternativ. Tårtan kommer till sin rätt, i och med att gästerna inte hunnit bli överförfriskade och dessutom är sugna på något gott efter att ha gjort sig iordning och kört bil och suttit i kyrkan. Dessutom kunde Sylvi erbjuda utkörning och uppsättning av tårtan vid den tidpunkten, så vi slipper tänka på allt det där! Nu blir det alltså kaffe och tårta på en rastplats nära Nösslinge kyrka direkt efter vigseln, med papperstallrikar och plastkoppar. Pappa Jan-Ove ska se till att vi har ståbord att ställa ifrån oss på och vi ska köpa ett billigt paviljong-tält att duka upp tårtan under. Tror det blir väldigt lyckat! :)

Snittarna

När vi kommer fram till festlokalen kommer det serveras snittar och skumpa. Receptet på mina laxsnurror och västerbottenostpaj hittade jag för ett bra tag sedan i en brudtidning, det var en artikel om en kvinna som arbetade som kock och som minsann lagade all mat till sitt bröllop själv! Och jag som inte ens får göra min egen bröllopstårta för mr Sandager. Det fina med snittarna är att laxsnurrorna går bra att frysa, och pajen kan man göra ett par dagar innan och förvara i kylskåp. Passar mig bra! Den 3 maj testade jag laxsnurrorna, och skrev givetvis om detta i dagboken:

Har hittat väldigt enkla recept på väldigt goda och smidiga snittar, det är inga problem att förbereda dem ett par dagar innan. Men jag upptäckte ganska snart att det ena receptet behövde modifieras en hel del, det stod nämligen att man skulle ha två stycken tunnbröd tilll 200 g lax, en burk philadelphia och en tub pepparrotsvisp. Det hade nog blivit saftigt och gott om det inte vore så att de där tunnbröden skulle ha dimensionerna 30x40 cm! Kan tala om att ett vanligt standard-tunnbröd är ungefär 15x20 cm, vilket skulle innebär att laxen, osten och pepparroten skulle räcka till 8 småtunnbröd. Låter jäkligt torrt i mina öron, så jag testade med hälften så många tunnbröd och jag tyckte att det blev torrt ändå. Imorgon kommer Mattias hem, då får vi se vad han ger för betyg till mina laxsnurror!
I helgen ska jag fortsätta min provlagning, då blir det västerbottenpaj med löjromsfraiche. Tycker det låter himla gott.

Testade att ta upp en frusen rulle ett par dagar senare och det smakade lika bra som när den var färsk. Om än lite torr. Nu när det är skarpt läge så blir det mindre bröd, mer klegga, mer lax och mindre spenat. Har också handlat in lite snittpinnar att hålla ihop härligheten med, så att den inte rullar upp sig.
När jag testade västerbottenpajen upptäckte jag att man minsann kan misslyckas rejält med ett riktigt simpelt recept. Pajen blev platt och konstig, trots att jag nästan dubblade äggstanningen och ostmängden. Nästa gång blir det trippelt av allt utom botten, hoppas verkligen det ser roligare ut då! Pajsnittarna kommer serveras med vispad cremefraiche, caviar och dill, laktosfritt för våra mjölkkänsliga vänner...

Huvudrätten

Vad vi ska äta till huvudrätt var något av det enklaste att besluta om vad gäller bröllopet, svårare var att ta fram exakt vad den skulle bestå av. Förra sommaren semestrade vi på Öland, och innan tAKiDAs konsert på Borgholms fästning passade vi på att äta middag på den intilliggande restaurangen. Det bjöds på grillbuffé och det var förbannat gott! I och med att vi båda älskar grillsäsongen så föll det sig naturligt att det var grillbuffé liknande den vi ätit på Öland som skulle serveras på vårt bröllop. Vilken typ av grillat var ganska lätt att bestämma, det blir både korv, kycklingfilé och fläskfilé att välja på, dock var marinadvalet inte lika lätt. Vi har fått testa fläskfilén flera gånger under våren, det ena smakade illla, den andra var för torr. Kycklingfilén var däremot perfekt från början, och korv är ju ganska svår att misslyckas med...
Som tillbehör till köttet kommer det serveras rotfruktsgratäng, sommarsallad, grönsallad, bearnaisesås, tzatziki, grillsås och bröd tillsammans med mamma Janets specialare: färskost/cremefraiche/rödlök/kaviarbomb.

Desserten

Efterrätten består av hemmagjorda chokladmaränger, hallongrädde, mjölkchokladtryffel och noblesse på toppen. Denna har testats många gånger, mest för att hitta de rätta proportionerna av allt. När jag serverade det på ett "bröllopsmöte" så blev det alldeles för sött och alldeles för mycket, men efter ett par extra försök har jag kommit på hur stora marängerna ska vara och hur mycket grädde som behöver vispas... Detta är en av våra absoluta favoriter, hoppas våra gäster också kommer tycka om det lika mycket som vi!

Nattamaten

Det är ju mer regel än undantag att, oavsett hur mycket man proppat i sig tidigare, man är helt utsvulten framåt småtimmarna efter en fest. Första tanken var att bjuda på varma ost- och skinkklämmor, riven lagrad ost blandat med hackad skinka, creme fraiche och senap. Skitgott, men rinnigt och meckigt att hålla på med sådär sent på kvällen. Istället blir det klassikern Bullens pilsnerkorv med bröd. Funkar i alla lägen... =)

Spriten

Till middagen serverar vi vin, öl och snaps. Vi är ju inte sådär jättebra på etikett och detta var tydligen helt fel, att servera alltihop kombinerat. Ska man följa reglerna är det antingen vin eller öl och snaps som gäller. Det struntar vi i, vi vill ha alltihop. På ett bröllop är det ju så blandat folk också, många är riktiga öldrickare medan några föredrar vin, och det är ju roligast om alla kan få det de vill ha. Om vinet skrev jag lite i dagboken:

8 maj 2010 Blommor, sprit, utgångsmusik, smycken och klänningspimpning

...

Mattias och pappa har fokuserat mycket på sprit, drinkar, snapskryddning och transportmedel till Tyskland denna veckan. Igår natt gav de sig iväg tillsammans med brorsan Joel för bröllopets kanske viktigaste inköp... ;) De kom hem sisådär till kaffedags idag, nu ligger de allihop helt utslagna, jag tänkte snart se om jag kan få liv i Mattias. Vad jag fått höra gick resan inte riktigt enligt planerna, de hade lite otur med färjan ner. Tydligen var de inte ensamma om att vilja åka med 1-båten, så trots att de var i tid så fick de inte plats och var tvungna att vänta en hel timme på nästa båt. Men tillslut kom de fram, och de lyckades få tag på allt som stod på den mycket utförliga shoppinglistan som jag och Mattias skrivit ut. Mitt favoritvin hade de inte till försäljning där, men de bad om hjälp (ingen av dem dricker vin så de hade ingen aning om vad de skulle ta) och fick tag på ett bra märke som fått höga betyg av recensenterna.

...

Det blev Robertson Chardonnay och Cabernet Sauvignon, har inte provsmakat det än, så det blir något att se fram emot på bröllopsdagen! Kvällen då Mattias var på svensexa satt jag uppe och klistrade fast egendesignade vinetiketter på flaskorna, så att de blev lite snyggare. På etiketterna finns information om vinet, vårt monogram (givetvis) och ett litet citat om kärlek, äktenskap, manligt och kvinnligt. Samtliga flaskor är unika, så den som har tråkigt på festen kan ju roa sig med att springa runt och läsa på vinflaskor...

Vinflaskor


Snapsen har det dividerats om en del, såhär lät det i mitten av mars: 

14 mars 2010 Musikerjakt och "En redi Kronobergare"

...

Kom på en kul grej till snapsen häromdagen. Vår favoritsnaps är Hallands fläder, så den vill vi givetvis bjuda på. Det vanliga är ju att man har två olika flaskor att bjuda ur och då jag är hallänning och Mattias smålänning vore det ju kul med en småländsk snaps också! Hittade ett recept på En redi Kronobergare, så nu ska vi lära oss krydda brännvin!

Nu slapp vi lära oss krydda brännvin, då detta ansvar outsourcades på pappa Jan-Ove. Han hastade runt i stan och letade angelicarot i alla häsokoster, apotek och andra skumma butiker, men utan framgång. Tillslut fick vi beställa på Internet, men då ingen av oss visste hur mycket en matsked angelicarot väger råkade vi beställa ungefär 10 gånger för mycket. Bäst att vara på den säkra sidan. Vet inte vad man kan ha det till, är det någon som har ett förslag så är det välkommet! ;)

Vi kommer ha fri bar, där lillebrorsans kompis Loo kommer bjuder på söta paraplydrinkar och syrliga longdrinks. Nedan följer en sammanfattning om varje drink (frikostigt stulet från olika internetsajter):

AppletiniAppletini
4 cl Vodka
2 cl Sourz Sour Apple
1 cl Citronjuice

Appletini är även det en variant av klassikern Dry Martini, men denna gång är originalingredienserna är helt utbytta. Resultatet blir en alkoholstark med ändå frisk och fräsch drink, tack vare den syrliga Sourz Sour Apple. Vill man dock ha den alkoholsvagare kan man halvera spritmängden och ersätta förlorad mängd med äpplejuice.
Appletini har figurerat i samband med den populära TV-serien Scrubs, och har på detta vis erhållit ett uppsving i popularitet. Gör som JD du också!

GTGin och Tonic, GT
4 - 6 cl Gin
Tonic
GT, eller Gin och Tonic som det fullständiga namnet lyder, har växt sig till en riktigt klassiker. För många är en Gin och Tonic den första kontakten med gin, som med sin speciella envishet är lite svår för vissa att skapa en riktigt bra kontakt med.
Kan tilläggas, som en ren kuriosa, att en läkare vid den brittiska flottan - Sir T.O. Gimlette - använde drinken som en kur mot skörbjugg och malaria.

IsbjörnBlue Lagoon (Isbjörn)
4 cl Vodka
2 cl Blå curacao
Sprite
Blue Lagoon (eller Isbjörn som vissa kallar drinken) är en riktig partydrink med en härlig kombination av sötma och sprudlande syrlighet.
För att erhålla den snygga effekt som ska illustrera hur havet mörknar i proportion till djupet, skikta ingredienserna med hjälp av baksidan på en bar- eller tesked. Huruvida du använder Sprite, 7-Up eller liknande konkurrent är i det närmaste irelevant, då resultatet blir i det närmaste detsamma.


Vodka RedbullVodka Redbull
6 cl Vodka
Red bull
Vodka Redbull har på kort tid blivit något av en modern klassiker. Mängden vodka i relation till Red Bull kan självklart varieras för den som så önskar.

MargaritasMargaritas
4 cl Tequila
2 cl Triple Sec
4 cl Limejuice
1 tsk (flor)socker
Salt
Margarita är en riktigt klassisk tequiladrink. För att fixa den saltade kanten är det lättast att först gnida glasets översta kant med en citronskiva och sedan doppa glaset i salt. Ett alternativ är försiktigt strö på saltet när glaset hålls upp och ner.

Malibu Cola
Malibu Coke

10 cl Malibu
10 cl Coca-cola
Malibu Coke är en lika enkel som hyfsat uppskattad drink. Det viktigaste är egentligen inte mängden i cl utan proportionerna. Så länge du kör med lika del Malibu som Coca Cola så är du hemma.

Rum and CokeRom och Cola (Cuba Libre)
6 cl Ljus rom
15 cl Coca cola
2 st Lime- eller citronklyftor
Drinking rum and coca cola" sjöng Andrew Sisters på 1940-talet, vilket gjorde denna enkla drink populär och odödlig. Drinken föddes dock 1898 som Cuba Libre.
Cuba Libre har vid mer än ett tillfälle erhållit nöjet att benämnas med epitet "Världens mest populära drink". Bakom de idag relativt simpla ingredienserna ligger en story väl värd att nämna. Vi befinner oss på Kuba, under det Spansk-Amerikanska kriget vid sekelskiftet. En grupp permitterade soldater tillhörande de amerikanska signaltrupperna har samlats vid en bar i Old Havanna. Ganska snart anländer en kapten till baren och beställer en drink bestående av rom och cola med is och en limeklyfta. Intresset för drinken väcks hos de övriga soldaterna, då kaptenen nöjt inmundigar sin nykomponerade drink - och ganska snart får bartendern snabbt vaska fram en ny omgång av kaptenens uppfinning till de övriga. I samband med att ännu en omgång anländer till borden föreslår en av soldaterna att man gemensamt skall skåla "Por Cuba Libre" - för att fira det nyligen befriade Kuba. Kaptenen nappar på förslaget och ropar ut "Cuba Libre" varpå samtliga unisont svarar upp med "Cuba Libre" och glasen höjs. Drinken Cuba Libre är född.
Sedan dess har de båda dryckerna, Bacardi Rom och Coca-Cola, tagit sina egna vägar och spridits runt klotet - för att återförenas i symbios även i andra länder och världsdelar. Hit till Sverige kom Cuba Libre som en av de första kolsyrade drinkarna på 50-talet, strax efter andra världskriget. Än idag är Cuba Libre om inte den mest populära så en av de mest välbeställda drinkarna runt om i världen - så nästa gång; beställ inte en "rom och cola", utan dra till med det lite mer sofistikerade "Cuba Libre" och känn historiens vingslag...

Frozen Strawberry DaiquiriFrozen Strawberry Daiquiri
4-6 cl Ljus rom
2 cl Pressad lime / citron
3-4 st Jordgubbar
1 tsk Socker
En riktigt klassisk svalkande sommardrink, som slår det mesta. Servera gärna med en sockerkant runt glaset, genom att fukta med saften ifrån t.ex. en citron och doppa glaset i socker.

Frozen RoseFrozen Rose
3 cl Tequila Rose Liqueur
3 cl ljus Tequila
ett stänk Triple Sec
ett stänk sour mix





Whiskey
Beroende på typ av whisky och whiskydrickarens preferenser dricks whisky som den är, alternativt späds en aning med vatten (spädning med några droppar vatten förhöjer, enligt vissa, smakuplevelsen). Det förekommer att whisky dricks kyld med några isbitar i glaset - vilket ofta kallas on the rocks. Detta är vanligare med blended whisky och ses ofta som ett amerikanskt sätt att dricka whiskey, medan whiskydrickare som uppskattar aromrik maltwhisky brukar föredra att dricka den rumstempererad. Ett glas med outspädd whisky kallas ibland för en "whiskypinne".