Mattias

Mattias föddes den 11 februari 1982 i den småländska byn Vittaryd, drygt två mil norr om Ljungby. Han hade bråttom och tog sig ut 9 veckor för tidigt, så liten att pappa Gert kunde hålla honom i ena handen. Under sin uppväxt intresserade sig Mattias mest för sport och spel av alla de slag. Fotboll, innebandy eller hockey, bara det var en boll eller puck inblandat i lekarna var han nöjd.

När det blev dags att välja till gymnasiet var det industriprogrammet som kändes rätt och därifrån examinerades Mattias med hyfsade betyg. Det där med studier var ju inget kul jämfört med fotboll, fester och tjejer! Efter att en sommar ha svetsat avgasrör på Tenneco Automotives i hembyn Vittaryd fick Mattias jobb på Sunnerbo Svets AB inne i stan. Tiden gick, Mattias visade framfötterna och 2004 fick han jobbet som platschef på firman.

Mattias intresse för sport har bestått, men det blir ju inte alltid som man tänkt sig. Efter en smäll för mycket på fotbollsplanen gick knät i kras och Mattias tvingades ta det lugnare. Detta hindrade honom dock inte från att testa nya saker, när det blev dags för skidsemester med kompisarna hängde han givetvis med. Enda gången han stått på ett par skidor var under en dagsutflykt med skolan, och det gick... ehm… sådär. Därför valde han istället att testa snowboard, kanske också för att det var vad Emma åkte. Mattias lärde sig snabbt och ett nytt intresse väcktes till liv. Nästa års skidresa gick inte lika bra. Mattias höll sig mer i skogen än i pisten och efter en fadäs som inkluderade en stubbe, ett träd och en idot på en bräda fick knät sig en törn igen. Denna gång var det inte lika lätt att ta sig tillbaka till träningen, operationen dröjde och rehabiliteringen tog tid, men numera är han frisk som en nötkärna. Fotbollen håller sakta men säkert på att bli en del av Mattias liv igen!

Förutom fotboll och snowboard är resor och upplevelser en viktig ingrediens i Mattias liv. Under sina 28 år har han hunnit resa jorden runt, bila i Europa, ö-luffa i Grekland, hoppa bungyjump och tagit australiensiskt dykarcertifikat. Det han drömmer om (förutom att gifta sig med Emma och skaffa 14 barn förstås) är att en dag ta flygcertifikat och få styra sitt eget plan. Till dess nöjer han sig med mindre, radiostyrda varianter av helikoptrar och flygplan.

Detta leder osökt in på ännu en av Mattias stora passioner i livet: PRYLAR. Vad vore väl livet utan en fet TV, en stylad bil, den senaste mobiltelefonen, marknadens alla spelkonsoler inklusive tillbehör som gitarr, tennisracket och fitnessbräda? Det senaste påfundet är en systemkamera, som han nu försöker lära sig att bemästra!

Trots alla värdsliga ting som Mattias samlar på sig, är det ändå familjen som är viktigast för honom. Förutom Emma är det mamma Kicki, syrran Johanna med barnen Oliver (6), Lova (4) och Melvin (2) som han skulle ta med till en öde ö. Som de flesta pojkar såg Mattias upp till sin pappa Gert, och han tog det hårt när han gick bort i cancer förra året. Att gifta sig är därför inte enbart en dans på rosor, det kommer vara en tom stol i lokalen.

Kort sagt, Mattias är en generös(!) smålänning som arbetar hårt men inser vikten av att leva varje dag.

Mattias sommaren 2009