Namnet Sandager

Det har varit många långa diskussioner om huruvida vi ska heta Andersson eller Rosander eller om vi ska behålla våra respektive efternamn. Envisa som vi båda är vill ingen av oss byta till den andres efternamn. Emma vill inte bli förknippad med den storbystade skånskan från Robinsson, och Mattias tycker att det räcker att han bytt Småland mot Halland. Länge såg det ut som om vi skulle behålla våra respektive efternamn, men egentligen ville vi ha ett gemensamt. Ska man gifta sig och  bilda familj ska det väl synas i telefonkatalogen att vi hör ihop! Snart började tanken på ett helt nybildat efternamn gro, men ingen av oss tyckte att det kändes rätt att ta ett namn helt ur luften, något slags släktnamn skulle det vara. Namnet vi valde kommer från Mattias morfar, Holger Sandager Terkildsen, och är alltså ursprungligen ett danskt mellannamn.
 
I januari skickade vi in papprena till patent- och registreringsverket, och på Emmas födelsedag slog de fast att de skulle godkänna ansökan! Därefter skulle det annonseras en hel månad för att ge svenska folket en chans att överklaga. Den 7 april fick vi tillslut beskedet att namnet gått igenom. Ett fint papper var det vi fick på posten, lite cremefärgat och med sigill och stämplar och allt. Numera heter Mattias alltså Sandager i efternamn, Emma får ta efter detta så fort vi sagt ja och prästen skickat in sina papper till Skatteverket.

Namnbevis Sandager

Namnet Sandager har fallit i god jord hos den närmaste familjen, men för en del är det tydligen svårt att komma ihåg. En eftermiddag kom lillebror Joel och hälsade på och Emma berättade då om efternamnsplanerna. Han sa att han tyckte det var lite konstigt, men ville väl inte säga för mycket om vad han egentligen tyckte. Lite senare kom det fram att Joel talat om för övriga familjen att Emma och Mattias minsann ska heta Sandhög i efternamn!
 
I Sverige bor det inga Sandagrar, desto fler är det i Danmark. En sökning på Google indikerar att Mattias Sandager är ett ganska unikt namn, medan Emma Sandager är mer vanligt.
Sandager Naes är också en ort i Danmark, beläget på Fyns västkust, känd för sina fina badstränder. Kanske är det dit bröllopsresan ska gå?

Sandager Naes